Vänersborg til Trollhätten 3.8.2013 Video

Når vi sejler synes jeg altid at det er lidt af et kulturchok når vi kommer til byer, hvor der er biler, trafiklys, ambulancer, bryllupsfester. Og også supermarkeder, systembolag og andre livsfornødenheder (is, frisør o lign.). Jeg går ned ad gaden og føler mig lidt som Crocodile Dundee, der hilste på alle da han kom til metroen i New York. Og undrer mig over at folk ikke hilser igen.

Trollhätten er kanalernes fødeby – her blev de påbegyndt primo 1800, mest for at skabe elkraft, som skulle bruges i datidens industrialisering. I dag ”smutter” kæmpe fragtskibe gennem kanalsystemet, fra Gøteborg og op i Väneren. Der er mange fritidsbåter, men  der er mange broer / moler på vores passage nu der er reserveret for de store båter. I byerne er der også trafik, både bil og tog, og  der er mange slags broer der går op og ned eller frem og tilbage når de skal åbnes for ”os”. Der opstår interessante holding patterns for bådene der cirkler rundt og venter på åbningen. Den ene bro ved Vänersborg kostede ca. 40 minutters ventetid!

I sommerperioden, åbner de for nogle af de ellers lukkede sluser. Det er det I ser en video af her. Et fantastisk syn, at se vandmasserne tordne ned og fylde søen og floden med hvirvlende hvidt vand. Naturen har så mange kræfter og  vi bliver små og – hmmm andægtig? når vi ser på det. Vi skal se det igen i dag – denne gang i fugleperspektiv.

Vi tog en guidede tur af Sveriges ældste statsejede vandkraftværk, Odline, nu driftet af Vattenfall. Meget skæg historie, og spændende at se hvordan landskabet både er blevet det samme, men funktionerne er gået fra at være et gammelt savværk og papirmølle til et kraftværk. Sverige lever af 50% kernekraft og 50% vandkraft. Vi ser næsten ingen vindmøller. Staten har forbudt bygning af flere vandkraftværker, den vi så er fredet, så de arbejder på at udnytte vandkraften bedre. Ja, jeg forstår det ikke helt hvordan  magien (fra vand til el) sker, må jeg indrømme, men de store turbiner og generatorer ser imponerende ud!

Vi bliver en dag mere, der er så meget at opleve her.

I dag så vi de fantastiske sluser åbne sig i 10 minutter. Se videoen her
http://youtu.be/NhbcHJPxAPQ

Ingen kommentarer:

Send en kommentar