Fra Norsholm til Berg 20. juli 2013

Fra den lille flæk ved kanalen med en campingplads, vandrehjem, kajplads, og alle marina faciliteter: vaskeri, toiletter, brusebad, minikøkken – og videre gennem sluser og under en jernbanebro, ud i søen Roxen (15 sømil = ca. 30 km). Vi sejlede for sejle og nød lyden af vinden, vandet der slikkede mod båden. Det får jeg aldrig nok af. Når vi sejler på kanalerne skal vi altid have motoren tændt.

For at råde bod på de ”lidt” saltede kanel bullar, havde Kirsten bagt de lækreste morgenboller – og nu havde hun lært alt om ovnens fiduser. På vej over søen Roxen serverede hun morgenboller med ost og honning.  Det tog kegler. Skipper var meget imponeret.
Vi kom frem til de berømte sluser ved Berg – hvor der er syv ”trapper”-  sluser.  Kirsten og jeg springer i land med hhv. en agter og forfortøjning, og sætter tovet om de store tunge ringe. Svend sejler båden på plads i slusekammeret.  Og han er nu langt ud i tovene….. Vi ser ned på Billabong – ind i mellem ca. 12 meter ned. Vandet fosser ind gennem de forreste sluseporte ,  båden stiger langsomt opad,  tovet bliver ikke slapt, fordi Skipper Skræk – nå nej –  Kaptajn Haddock alias Skipper Svend trækker i tovet, og i stedet for at blive skubbet baglæns med strømmen fra de enorme vandmasser som vælter ind under sluseporten og derved skubber vores båd baglæns og giver turbulens, holder Svend vældig styr på Billabong, og de to damer slapper af, fotograferer og kommunikerer med de lokale om sluser.

Hvor kommer vandet mon fra? om Vætteren mon kan blive tømt, om Østersøen bliver højere og højere, om Estland, Litauen og Letland bliver oversvømmet bare fordi vi nyder godt af Götakanalen, osv.. ?
Nå – nok filosofiske overvejelser….. Kaptajnen arbejdede hårdt og der var heldigvis ikke regnvejr men fantastisk solskin som krævede flerein  lags solbeskyttelse. Kaptajnen blev udsat for hårdt arbejde – og kom til at svede af det - og måtte drikke vand! Så hårdt var det!  En liter på halvandet time!  

Vi kom gennem de syv sluser på halvanden time, og fandt en plads i vores nye havnebassin. Træt, svedig og lidt stolt af vores fine præstationer. Hvilket skyldes kaptajnens gode forberedelser, godt udstyr og god kommandoføring.
Vi mødte kajakvennen Henrik Bram i går. En meget spændende mand som opfylder en  drøm om at sejle fra Rungsted gennem Sverige. Han fik lov til at sidde i den tunglæsset kajak i går, Men i dag var de barske, og den gode mand fik ikke lov =  ca. 3 kilometers vandring, opad, forbi sluserne, men kajak (som Henrik havde på en vogn) på en gang, med to gange oppakning (telt, sovepose, mad, vand, grej).

Henrik  blev inviteret om bord til frokost – og vi fik et indblik i hans liv og rejsedrømme og  virkelighed som han udfordres af. Efter frokost tog Kirsten og jeg af sted- ca. 3 km. med at slæbe tasker og grej forbi de slusevagter som ikke turde tage ham med.  Vi sagde farvel til en glad mand som så sejlede 20 km. videre ind til Borensberg. (klik på linket for at læse mere om Henriks tur).
Hjem til afkøling i havnebassinet og god mad, endnu en havn med meget flotte rene faciliteter.  

Aftensmad ved Donby, og nu sidder mor Kirsten (speciellærerinden) og fodrer de van(d)skellige ællinger (en masse løse ænder….) med det gamle svenske rugbrød som vi endnu ikke har spist.
En herlig dag!  O i morgen siger vi farvel til Kirsten  :(

Ingen kommentarer:

Send en kommentar